Pisarna

Zeleno tudi v pisarni

Reciklirajte! Ta praksa je verjetno najlažji način da zmanjšate dnevno obremenitev okolja. Sprehodite se do koša za embalažo in vanj vrzite prazno plastenko vode, namesto da jo vržete v koš za papir poleg vaše delovne mize.

Pijte iz ene plastenke! Namesto, da si vsak dan kupite plastenko z vodo, imejte raje samo eno plastenko, v katero boste točili vodo in pili iz nje. V Sloveniji je voda iz pipe pitna, zato vam ni treba zapravljati denarja za ustekleničeno vodo. Če vode iz pipe ne morete piti, kupite vrč s filtrom za vodo – tudi tak filter vode je dolgoročno cenejši kot kupovanje plastenk z vodo.

Porabite manj papirja. Premislite, preden na računalniku kliknete ikono »natisni«. Ali res potrebujete na celem listu papirja natisnjeno le eno ali dve vrstici? Za osebne zapiske uporabljajte papir, ki je na eni strani že popisan. Če morate gradivo prinesti na sestanek, ga lahko pred sestankom pošljete vsem sodelavcem, ki ga potrebujejo, ti pa si ga bodo natisnili sami, če ga bodo potrebovali.

Pripeljite se skupaj! Morda imate sodelavca, ki se vsak dan vozi na delo iz istega kraja kot vi, ali pa se v službo pelje mimo vašega doma. Dogovorita se, da se bosta skupaj vozila na delo in nazaj.

Prinesite si svojo skodelico! Namesto, da vsako jutro v službi pijete kavo iz plastičnega kozarčka, si s seboj raje prinesite svojo skodelico. Če si kavo kupite na poti na delo, lahko s seboj prinesete majhno termo steklenico in prosite, da vam kavo nalijejo vanjo.

Ugašajte računalnik! Ob koncu delovnega dne ugasnite računalnik, monitor in tiskalnik. Enako storite tudi, ko greste na malico. Električne naprave porabijo veliko energije, poleti pa dodatno grejejo prostor.

Ugašajte luči! V veliko poslovnih stavbah luči v toaletnih prostorih gorijo ves čas, tudi ponoči. Dajte pobudo nadrejenim, da se luči ugašajo po končanem delu ali pa da vgradite senzor gibanja, da se bodo luči prižgale le, ko bo kdo v toaletnem prostoru. Prihranili boste veliko energije in zmanjšali račun za elektriko.

13. 05. 2009

Comments Off on Zeleno tudi v pisarni