Iskanje službe

Bi radi postali profesionalni tolmač?

Ste eden izmed tistih, ki jim tuji jeziki ne povzročajo preglavic, temveč so jim v veselje? Imate poleg tega tudi željo po dinamičnem poklicu, ki ne temelji na 8-urnem delavniku v pisarni in vsak dan ponuja nove izzive?

Morda pa je poklic tolmača prava izbira za vas. Preberite si, na kakšen način lahko pridobite formalno izobrazbo s tega področja in kakšne so vaše možnosti, če bi se kot tolmač želeli zaposliti brez formalnega naziva.

O študiju

Formalna pot do naziva tolmač vas bo vodila na eno izmed slovenskih filozofskih fakultet – v Ljubljano ali v Maribor, po novem pa se lahko na študij medkulturnega jezikovnega posredovanja odpravite tudi na Univerzo na Primorskem.

Na ljubljanski univerzi se študij tolmačenja izvaja na drugi stopnji novih študijskih programov, pred vpisom pa morajo kandidati uspešno opraviti preizkus sposobnosti tolmačenja, pri čemer morajo kandidati, ki ne prihajajo s prvostopenjskega študija Medjezikovno posredovanje, opraviti tudi izpite, s katerimi se preverjajo jezikovne kompetence iz dveh tujih jezikov in slovenščine.

Poleg formalnega naziva tudi dodatni izpiti

Ob zaključku študija na drugi stopnji je študent visoko kvalificiran tolmač, strokovnjak za vzpostavljanje komunikacije večinoma med pripadniki različnih kultur in jezikov in s praktično neomejenimi možnostmi zaposlovanja. Za nekatera področja tolmačenja pa je treba kljub formalni izobrazbi opravljati še dodatne izpite. Tak primer je sodni tolmač, ki svoj naziv pridobi šele po uspešno opravljenem izpitu, ki ga v okviru posebnega seminarja izvaja Ministrstvo za pravosodje.

Tega izpita se lahko udeležijo tudi tisti, ki nimajo formalnega naziva tolmač, vendar morajo kljub temu izpolnjevati pogoje za pristop k seminarju. Kandidati morajo imeti univerzitetno izobrazbo in ustrezno strokovno znanje ter praktične sposobnosti in izkušnje za določeno vrsto izvedenskega dela. Znanje, pridobljeno med študijem medjezikovnega posredovanja oziroma tolmačenja, je torej vse prej kot odvečno.

Idealne službe za večjezične govorce

Znanje tujih jezikov je v poslovnem svetu vedno bolj zaželeno. Večina mora v učenje tujega jezika vložiti veliko truda, nekateri… več»

 

Comments Off on Bi radi postali profesionalni tolmač?